dimarts, 5 de març del 2013

Lectura 1. La Sociedad de la Información: El Enfrentamiento entre proyectos de Sociedad (Armand Mattelart)

"La información no contribuye, por sí misma, al entendimiento ni a la solución de los problemas sociales, para aprovecharla es preciso saber identificar, encontrar y cotejar la información que nos pueda resultar útil".

Molt encertada frase que ens obliga a reflexionar sobre la conveniència o no de descriure la nostra època actual com a Societat de la Informació o Societat del Coneixement, termes que tornant-se cada cop més habituals en les converses quotidianes volen anar carregats de positivisme, d'esperança i de victòria per a la humanitat. Però, ja hem vist que més informació no és sinònim ni de bon tros de més coneixement; la informació no racionalitzada, reflexionada i contrastada no aporta cap benefici ni al desenvolupament individual ni al de la societat. Semblaria, doncs, que el terme societat del coneixement seria més adient... però coneixement de qui? dels que ostenten el poder? dels amos dels mitjans de comunicació? dels occidentals?

Qui i amb quines intencions ha encunyat aquests apel·latius? Aquesta és la pregunta a la que l'autor mira de donar resposta en aquesta primera interessant lectura.

Finalment, cal fer menció a l'expressió de "Sociedad de los saberes para todos y por todos" que escull l'autor per tal de descriure un projecte de societat en que la informació i el coneixement siguin distribuïts de manera equitativa entre tots els habitants del planeta.

Properament, més reflexions!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada